Wanneer we praten over de waarde van een onderneming duiken we vaak in een complexe wereld van financiële termen. In dit artikel willen we graag het verschil uitleggen tussen enkele belangrijke begrippen: ondernemingswaarde, aandelenwaarde en de (ver)koopprijs van een onderneming. Ook de begrippen disconteren, disconteringsvoet en equity bridge vliegen voorbij.
Stoelriemen vast; ready for take-off!
Ondernemingswaarde
Ondernemingswaarde is de waarde van de onderneming zonder rekening te houden met de financieringsstructuur. Het is dus de operationele waarde van het bedrijf. Deze waarde wordt over het algemeen berekend middels de Disounted Cashflow methode (DCF). Bij deze berekening worden de toekomstige vrije kasstromen (free cashflows) contant gemaakt naar de datum waarop de ondernemingswaarde wordt berekend. De vrije kasstromen worden contant gemaakt tegen een disconteringsvoet; ook wel vermogenskostenvoet genoemd. Hoe hoger de disconteringsvoet; hoe lager de ondernemingswaarde en andersom.
De ondernemingswaarde kan ook worden berekend middels een Market Multiple methode. Hierbij wordt de EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization) als basis genomen en vermenigvuldigd met een gemiddelde transactie multiple van de sector. De transactie multiples worden vaak ontleend aan de halfjaarlijkse Brookz Overname Barometer.
De multiple methode geeft een snelle eerste indicatie van de ondernemingswaarde en wordt vaak gebruikt als een check op de meer nauwkeurige DCF-methode.
Het disconteren van de vrije kasstromen is in onderstaande figuur schematisch weergegeven:
Aandelenwaarde
Aandelenwaarde is het bedrag dat de verkoper daadwerkelijk ontvangt voor de verkoop van zijn aandelen. Anders gezegd: de ondernemingswaarde verminderd met de netto-rentedragende schulden. Bij de berekening van de aandelenwaarde wordt dus wel rekening gehouden met de financieringsstructuur. Maar dan zijn we er nog niet.
Zo kunnen er ook nog andere balansposten zijn die bij de ondernemingswaarde moeten worden opgeteld. Dit noemen we cash-like items en voorbeelden hiervan zijn waarborgsommen of te ontvangen bedragen uit claims. Ook kunnen er nog andere balansposten zijn die juist in aftrek moeten worden genomen van de ondernemingswaarde. Dit noemen we dan debt-like items en voorbeelden hiervan zijn verschuldigde vennootschapsbelasting en de rekening-courant schuld aan aandeelhouder. Welke balansposten daadwerkelijk bij de ondernemingswaarde worden opgeteld dan wel afgetrokken verschilt van situatie tot situatie. De aandelenwaarde kan zowel hoger als lager zijn dan de ondernemingswaarde.
De berekening van Ondernemingswaarde naar de Ondernemingswaarde Cash & Debt free, ook wel genoemd de Aandelenwaarde, wordt zichtbaar gemaakt in de equity bridge
Voorbeeld van een equity bridge:
(Ver)koopprijs / transactieprijs
De uiteindelijk (ver)kooprijs komt tot stand in onderhandelingen tussen koper en verkoper, waarbij het verschil tussen koopprijs aandelen en Koopprijs aandelen Cash & Debt free goed in ogenschouw moet worden genomen. Los van alle berekeningen spelen vaak ook andere aspecten een belangrijke rol bij de totstandkoming van de definitieve transactieprijs. Hierbij kunnen onderhandelingsvaardigheden echt onderscheidend zijn.
Nieuwsgierig geworden of wilt u meer informatie?
Laat het weten! Check vrijblijvend in bij één van de co-piloten van Corpance; maak een afspraak met behulp van onderstaande knop.