Overdracht van uw bedrijf aan de volgende generatie
Familiebedrijven spelen een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Meer dan 60% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf; in totaal zo’n 285.000 bedrijven. In 2020 realiseerden familiebedrijven 456 miljard euro omzet en 115 miljard euro aan toegevoegde waarde; dit is bijna 30% van de totale Nederlandse economie. Verder zijn familiebedrijven goed voor zo’n 44% van de werknemersbanen in Nederland. Kortom, familiebedrijven zijn essentieel voor Nederland. Naast werkgelegenheid en de bijdrage aan de economie versnellen familiebedrijven innovaties en hebben een grote maatschappelijke betekenis.
De overdracht van familiebedrijven aan de volgende generatie is daarom van groot belang voor onze economie. Om te voorkomen dat overdracht van familiebedrijven binnen de familie wordt belemmerd door acute belastingdruk heeft de overheid fiscale faciliteiten in het leven geroepen. De huidige regelingen worden vaker en vaker als wel erg ruim en coulant bestempeld. Het is dan ook de verwachting dat op termijn de huidige fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten versoberd worden.
Bent u voornemens om uw bedrijf over te dragen aan uw kinderen? Dan is het in het licht van de verwachte versoberingen aan te bevelen het overdrachtsproces te bespoedigen.
Uw bedrijf overdragen aan de volgende generatie is geen “appeltje – eitje”. In het vervolg van dit artikel gaan wij op aspecten in die van belang zijn bij de overdracht naar de volgende generatie.
1) Fiscaal vriendelijk overdragen:
Bij de overdracht wilt u natuurlijk optimaal gebruik maken van de fiscale faciliteiten zodat bij de overdracht zo min mogelijk belasting verschuldigd is. In deel één van dit tweeluik hebben de fiscalisten van ESJ financial Engineering de ins en outs van de BOR (BedrijfsOpvolgingsRegeling) en DSR (DoorSchuifRegeling) besproken. Door gebruik te maken van deze regelingen is het mogelijk uw bedrijf fiscaal vriendelijk over te dragen aan uw kinderen. Het optimaal benutten van deze regelingen is maatwerk. Dit vergt de nodige kennis en voorbereidingen en het vraagt tijd. Wacht daarom niet tot morgen maar begin vandaag!
2) De organisatie overdragen:
Door gebruik te maken van de fiscale faciliteiten kan de overdracht fiscaal voordelig worden gerealiseerd. Voor een succesvolle overdracht zijn ook andere zaken van belang. Zoals bijvoorbeeld het antwoord op de volgende vragen:
- Is uw kind er klaar voor?
- Is het bedrijf er klaar voor?
- En last but not least, bent u er klaar voor?
U wilt uw kind goed in het zadel helpen zodat hij of zij het zich in een prettige werkomgeving goed kan ontwikkelen als ondernemer. Voor een succesvolle overdracht is een zorgvuldige planning van groot belang, Welke taken worden wanneer overgedragen, welke verantwoordelijkheden worden wanneer overgedragen? Is er voldoende draagvlak binnen het bedrijf? Daarnaast is het belangrijk om de overdracht ook binnen de familie te bespreken. Dat is niet altijd even eenvoudig. Emoties kunnen om uiteenlopende redenen hoog oplopen.
Een bedrijfsoverdracht doe je niet zomaar. Het is van groot belang voldoende tijd te nemen voor het overdrachtsproces. Er komt veel bij kijken. U wilt uw bedrijf goed overdragen aan de volgende generatie en u wilt met een gerust hart het bedrijf achterlaten. Begin op tijd zodat iedereen kan wennen aan de toekomstige situatie. Een bedrijfsoverdracht naar de volgende generatie kunt u niet alleen. Schakel op tijd een adviseur in; de adviseurs van Corpance helpen u graag!
3) Waardering van de onderneming
Bij de overdracht aan uw kind, de volgende generatie, dient de waarde van het familiebedrijf te worden vastgesteld. Het waarderen van bedrijven is een vak apart en blijft altijd subjectief. Het uitgangspunt bij een waardering bestemd voor verkoop aan externen is vrijwel altijd maximalisatie van de waarde. Bij een troonopvolging binnen de familie is de waardering vaak conservatiever ingestoken.
Het is van belang dat er een goed onderbouwde waardering wordt opgesteld. Dit kan vanwege meerdere redenen van belang zijn:
- Berekenen van uw voordeel:
Pas als u inzicht heeft in de waarde weet u wat het fiscaal voordeel is door gebruik te maken van de BOR en DSV. - Afstemming met de belastingdienst:
U wilt achteraf niet verrast worden door de belastingdienst omdat zij van mening is dat de waarde van uw familiebedrijf aanzienlijk hoger is dan de waarde waartegen u heeft overgedragen. Om deze onzekerheid te voorkomen wordt de waarde ter toetsing voorgelegd aan de belastingdienst. Na goedkeuring heeft u uitsluitsel over de waarde en kan de overdracht zonder deze onzekerheid plaatsvinden. Het waarderen van bedrijven is een specialistisch vak. De belastingdienst heeft een eigen afdeling met waarderingsspecialisten die methodes en kaders hebben vastgesteld waar een bedrijfswaardering aan moet voldoen. Het is dus belangrijk om hiermee bekend te zijn voordat een waardering ter toetsing aan de Belastingdienst wordt voorgelegd.
U wilt niemand tekortdoen:
Wanneer u meerdere kinderen heeft en niet alle kinderen gaan participeren in het familiebedrijf dan kan het van belang dat het familiebedrijf op basis een eerlijke (lees door een onafhankelijke deskundige opgestelde) waardering wordt overgedragen. U wilt immers niemand tekortdoen. De waarderingsspecialisten van Corpance helpen u graag met het opstellen van een onafhankelijke waarde-indicatie van uw onderneming.
De bedrijfsopvolgingsregelingen liggen momenteel onder een vergrootglas in Den Haag. Het is daarom verstandig om nu goed na te denken of het voor u wellicht nu het moment gekomen is om de overdracht van uw bedrijf naar de volgende generatie te starten Daar begeleiden wij u graag bij!
Dit artikel is een vervolg op deel 1 van de troonopvolging.